TEMA:

SUNN SEKSUALITET


Hovedtemaet for årets kongress er tro og psykisk helse. Vi har invitert to dyktige forelesere med mye kunnskap innenfor disse temaene, Niels Christian Hvidt og Torben Bergland.

I tillegg får vi spennende foredrag fra Kari Halstensen og Helgi Jónsson.

Dette er en kongress laget av og for helsearbeidere, men vi ønsker alle som er interessert i helsearbeid velkomne, spesielt lærere og pastorer. 

I tillegg til plenumsforedrag har vi flere ulike workshops ved Niels Christian Hvidt, Torben Bergland, Kari Halstensen, Helgi Jónsson, Heidi Ranvik Jensen og Kristin Molstad Andresen om ulike temaer innen psykisk helse og tro.

Vi tror dette vil bli en tidsaktuell og inspirerende kongress for alle som arbeider med helse og menighet, og vi håper derfor så mange som mulig har anledning til å delta og bidra i fellesskapet. Se ikke bort fra at dette kan bli en livsforvandlende opplevelse!

Kongressen er åpen for alle interesserte!


FOREDRAG OG WORKSHOPS

 

Niels Christian Hvidt | DANMARK

Niels Christian Hvidt er dr. Theol. og professor i eksistensiell og åndelig omsorg på Sundhedsvidenskab på Syddansk Universitet. I sine foredrag redegjør Niels Christian Hvidt for ti års dansk grunnforskning på forholdet mellom tro og helse. Han har vært initiator og leder for dette, blant annet med en stor studie om adventisters og baptisters helse sammenlignet med normalbefolkningen. 

I vestlige kulturer ivaretar separate faggrupper omsorgen for kropp, psyke og sjel. Ofte opplever mennesker at de ikke blir møtt som de hele menneskene de er. Den eksistensielle og åndelige omsorgssammenheng med kroppen savner fokus. 

FOREDRAG:

Kan tro flytte fjell? Om forholdet mellom tro og helse

Forskning tyder på at tro flytter fjell. Mennesker med sterke verdier og kilder til mening og håp klarer seg ofte bedre gjennom sykdomsforløp og har bedre ressurser til å håndtere livskriser, som f.eks. en lungesykdom kan innebære. Niels Christian Hvidt vil introdusere disse forskningsresultatene, med spesiell fokus på førnevnte undersøkelser om danske Adventister og Baptister.

Kan fjell flytte tro? Om åndelige behov og åndelig omsorg ved sykdom og krise.

I dette foredraget fokuserer Niels Christian Hvidt på det omvendte forholdet, nemlig at fjell flytter tro. Det er få ting som får oss til å tenke over eksistensielle forhold, som nettopp et sykdoms- eller krisefjell. I Nordiske land er ganske få religiøst aktive, og religion spiller en mindre rolle i menneskers hverdagsliv. Likevel kaller over 70 % av befolkningen seg ”troende”, og denne “hviletroen" kommer ofte fram når livet tar en uønsket vending.

WORKSHOPS:

Hvordan påvirker våre egne kriser, inkludert Korona-krisen, oss som mennesker og troende?

Gjennom refleksjonsøvelser og diskusjon, reflekterer vi i fellesskap over hvordan utfordringer og kriser, herunder den felles krisen Korona-pandemien har utgjort, påvirker oss både som mennesker og helsearbeidere. Ved å ha fokus på våre egne verdier, styrkes vi til å håndtere våre egne kriser, men blir også bedre til å understøtte pasienters og andre kriserammede menneskers krisemestring. Et fokus på Kristi lidelse kan her være en vesentlig kilde til inspiration.

SoMeCaM Kort-metoden til fordyping i innhold og betydning av egne verdier 

Menneskers kilder til mening er multiple og beriker livene våre. SoMeCaM kort-metoden er en forskningsvalidert metode for å bli mer bevisst om hvilke kilder til mening som preger livet vårt. Hvorfor er våre verdier vesentlige, er det noe som truer dem, og hvordan kan vi bli bedre til å snakke med mennesker om de verdiene som kan gi dem livsmot og håp i vanskelige tider? Kortene er ment til profesjonell bruk, og deltagerne får med seg et sett hjem. 

Kari Halstensen | Norge

Kari Halstensen er fagleder i religionspsykologi ved Modum Bad. Hun er psykolog, siviløkonom og PhD-stipendiat og har klinisk videreutdanning i traumeterapi og gruppepsykoterapi. Halstensen holder på å avslutte en doktorgradsavhandling om tilknytning i gudsrelasjonen.

FOREDRAG: Sammenhengene mellom gudsbilde, selvbilde og foreldrebilder 

Gudsbildet er hvert enkelt menneske sin forestilling om hvordan Gud er - og ikke et uttrykk for hvordan Gud faktisk er. Gudsbildet er grunnlaget for relasjonen mennesker utvikler til Gud. Gudsbildet utvikles i nært samspill med selvbilde og foreldrebilder.

WORKSHOP: Skam - i emosjonelt og eksistensielt perspektiv

Der det er mennesker vil det alltid finnes skam. Skam er både et grunnvilkår for menneskelivet (et eksistensielt grunntema) og en følelse. Hvilken sammenheng er det mellom skam som følelse og skam som eksistensielt grunntema?  

Kristin Molstad Andresen | Norge

Kristin har lang erfaring i arbeid som helsesøster. De siste 12 årene har hun jobbet som veileder i foreldreprogrammet De utrolige årene. Hun er også sertifisert som dette. Noe av det mest meningsfulle i jobben, sier Andresen, er å kunne være med på den reisen foreldre gjør i å tilegne seg kunnskap om hvordan de kan hjelpe barna sine med å få fram og øve på sine beste sider. Hun fascineres stadig av å erfare at de prinsippene som ligger til grunn i dette programmet også er gode og virksomme prinsipper i andre relasjoner.

WORKSHOP: På lag med barnet

Hvordan hjelpe barna med å få fram de beste sidene av seg selv? Og hvordan få fram dine egne beste sider for å hjelpe barna?

Torben Bergland | NORGE/USA

Torben Bergland er Associate Director i Health Ministries Department i General-konferensen til Syvendedags Adventistkirken. Der har han spesielt fokus på psykisk helse, og menighetsansattes helse og velvære. Bergland er utdannet psykiater med spesiell interesse innen depresjon, angst og personlighetsforstyrrelser. Han har også vært leder ved depresjonsavdelingen på Modum Bad. 

FOREDRAG:

Mennesket skapt i Guds bilde

“Jeg vil bare være et vanlig menneske!", sa min 6 år gamle niese. Det er noe av det sunneste jeg har hørt noen noensinne si. For så mange av oss er det ikke nok å være "vanlig", "alminnelig", "gjennomsnittlig". Vi lever i narsissismens tid. Ursynden sprang ut av narsissisme. Hva betyr det å være skapt i Guds bilde, og er ikke det mer enn nok? 

Hva er fanatisme? 

Fanatisme finnes ikke bare i religiøse miljøer, men også i politikk og samfunnet forøvrig. Gode ting kan komme ut av fanatisme, men oftest leder det til undertrykkende og destruktive miljøer. Hvordan kan vi forstå fanatismens kjennetegn og natur? Hvordan kan vi best møte den?

WORKSHOPS:

Hvorfor tror vi på konspirasjonsteorier?

Konspirasjonsteorier finnes overalt i samfunnet. Dess mer utrygghet og konflikt det er i samfunnet, dess mer fremtredende synes de å bli. Hvorfor nytter det lite å argumentere saklig i mot dem? Hvordan kan de best forstås og håndteres?

Hvorfor er noen mennesker så vanskelige?

De fleste av oss kan fra tid til annen være litt vanskelige. Noen synes dog å skape mer vansker rundt seg enn andre. Hvordan kan vi forstå dem så vi kan være empatiske og konstruktive, samtidig som vi setter de nødvendige grenser og beskytter andre?

Helgi Jónsson | Island

Han er spesialist i psykiatri og driver en psykiatrisk klinikk i Reykjavík, Island. Han har også vært involvert i yrkesrettet rehabilitering og rehabilitering av fibromyalgi pasienter. Helgi har vært et aktivt medlem av Adventistkirken i lang tid, og i perioden 2019-2020 var han Health Ministries Director i Trans-Europeisk Divisjon, England. Helgi er gift med kona Helga og sammen har de en sønn. 

FOREDRAG (engelsk): Children and Spiritual abuse  

What is spiritual abuse and are children in greater danger from it? Abuse in all forms can have negative effect on the development of young individuals. The younger, the greater the influence will be, even on future health.

WORKSHOP (engelsk): Compassion and Dignity

Human dignity is importan to all. Which elements constitute dignity, and what effect does it have if it is violated? What is compassion, and how does it relate to empathy? Lack of empathy and compassion can often trigger a violation of dignity, which in most (or all) cases is the basis for conflicts, whether between individuals or nations.   

Heidi Ranvik Jensen | Norge

Er lege og spesialist i voksenpsykiatri siden 2007. Hun jobber ved Spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet Sykehus HF, Kr. sand. Hennes spesialfelt er komplekse traumelidelser, og til daglig arbeider hun med individualterapi, gruppebehandling, undervisning og veiledning. Hun har også kompetanse i kroppsorientert terapeutisk arbeid med traumer. 

WORKSHOP: Komplekse traumer – og veien videre

De siste tiårene har det kommet mye viktig kunnskap om hvordan negative omsorgserfaringer og traumer i barndommen kan påvirke senere psykisk/fysisk helse og livsløp. I denne workshopen skal vi se på hva komplekse traumer er, og vanlige konsekvenser av slike traumer. Vi skal også samtale om viktige faktorer i helingsprosesser.